Aardgas voor de industrie.

Meer informatie

Met aardgas gaat het licht aan Glasfabriek Limburg produceert met behulp van aardgas exclusieve binnenverlichting.

Aardgas is als precieze energieleverancier vaak onmisbaar voor industriële bedrijven. Ook de glasblazers van de glasfabriek in Limburg in de deelstaat Hessen vertrouwen bij het verwarmen van de smeltovens en bij het koelen op deze energiedrager. Want aardgas zorgt voor exacte warmte die vergeleken met andere energiedragers voordelig kan worden ingezet en de gehele productie ten goede komt.

Al bijna 70 jaar maakt glasfabriek Limburg hoogwaardig glas van zand, potas, kalk en soda. De glazeniers maken er kwalitatief hoogwaardige designlampen van. De productie zet daarbij in op het traditionele ambacht, een 'lange adem' en uiterst efficiënte technologie.

De productie van glas is heel arbeidsintensief - en nauwelijks denkbaar zonder aardgas. De glasfabriek verbruikt jaarlijks zo´n 30 miljoen kilowattuur. Met het aardgas wordt jaarlijks 40 ton zand uit de Rijnvlakte in een smeltkuip gesmolten. Hier heersen extreem hoge temperaturen, die het snelst en goedkoopst met aardgas kunnen worden bereikt. Bij een temperatuur van 1.520 graden Celsius reageert het materiaalmengsel dat via een trechter wordt aangevoerd. Het verandert in een vloeibare glasmassa dat via een bodemkanaal naar de verwerkingskuip stroomt. Hier koelt het af tot circa 1.200 graden Celsius en wordt stroperig.  

De glasfabriek verbruikt per jaar circa 30 miljoen kilowattuur aardgas

Jaarlijks wordt circa 400 ton zand gesmolten.

Bij een temperatuur van 1.520 graden Celsius reageert het grondstofmengsel dat via een trechter wordt aangevoerd.

Nu begint het inspannende werk van de glasmakers. Circa 40 ambachtslieden zijn aan het werk als mondblazer of in de machinale glasproductie rondom de hete smeltoven. De productie van drielaags opaalglas is extreem arbeidsintensief en tegelijkertijd fascinerend. Het is een specialiteit van glasfabriek Limburg waarvoor precisiewerk vereist is.

Met de blaaspijp haalt de glasblazer een bepaalde hoeveelheid van het stroperige kristalglas uit de kuip. Vervolgens blaast hij lucht in het glas waardoor het uitzet, dunner wordt en tot circa 600 graden Celsius afkoelt.

Nu wordt de pijp in opaalglas gedompeld dat met behulp van een natte houten lepel gelijkmatig over het kristalglas wordt verdeeld. Hiervoor wordt het glas weer tot een temperatuur van circa 840 graden Celsius verhit.
 
In de laatste stap wordt het glas voorzien van een extra laag helder glas en krijgt het zijn definitieve vorm. Hiervoor is opperste concentratie vereist omdat de glasblazers voor deze laatste stap maar een paar seconden tijd hebben. Het hete en nog vormbare glas wordt snel in een ijzeren vorm gegoten en met adem- en druklucht opgeblazen. In de gietijzeren vorm koelt het glas tot 600 graden Celsius af en kan in harde toestand uit de vorm worden gehaald.

1. Circa 40 ambachtslieden zijn aan het werk als mondblazer of in de machinale glasproductie rondom de hete smeltoven.

2. De glasblazer haalt de vloeibare glasmassa uit de kuip en wikkelt deze in een draaibeweging om de blaaspijp. Het werk is inspannend en lichamelijk zwaar.

3. Door het opblazen van het glas zet het uit en koelt tot 600 graden Celsius af.

4. Om het glas te vormen gebruiken de glasblazers natte houten lepels.

5. Als de glasblazer niet genoeg lucht heeft, wordt het glas met druklucht opgeblazen. Vooral bij grotere producten is druklucht onmisbaar.

De smeltoven vormt de kern van de productie en is 365 dagen per jaar, 24 uur per dag in bedrijf. Uitval van de oven zou rampzalig zijn. Want daardoor koelt de vloeibare glasmassa af en wordt in de smeltkuip hard.

“De smeltkuip zou daardoor onbruikbaar worden en zou vervangen moeten worden. Dat zou een behoorlijk duur grapje zijn, met name door de productie-uitval. Met aardgas houden we de temperaturen echter constant”, legt Harald Marz, bedrijfsleider glas bij de glasfabriek Limburg, uit.

De glasfabriek profiteert ook bij het afkoelen van het hard geworden glas van de voordelen van aardgas. Omdat een abrupte afkoeling zorgt voor spanningsscheurtjes in het materiaal, wordt het glas na het in vorm brengen door de glasblazers langzaam afgekoeld tot circa 40 graden Celsius. Hiervoor wordt het op afkoelbanden gezet.

Het glas loopt nu via een lopende band door een oven met verschillende temperatuurzones. Voor de productkwaliteit is de exacte hoogte van de temperatuur in de diverse brandkamers belangrijk. Deze wordt door aardgas gegarandeerd. Zo wordt het glas voorzichtig tot de juiste temperatuur afgekoeld. Afhankelijk van de dikte van het glas duurt dit proces maximaal zes uur. Daarna wordt het glas gecontroleerd, gesorteerd en belandt na een volgende controle op de montage waar de medewerkers de lampen monteren.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen in de glasproductie?
De glasproductie is zeer arbeids- en energie-intensief. De smeltkuip wordt 365 dagen per jaar verwarmd, daarom is constante warmte heel belangrijk. Naast de juiste temperatuur is veel behendigheid nodig. Opaalglas is een van de specialiteiten van glasfabriek Limburg. Daarbij wordt een witte, troebele glaslaag door twee lagen helder glas omgeven. Dat is een enorme uitdaging voor de glasblazers. Precisiewerk onder tijdsdruk is vereist.

Waar in de productie gebruikt u aardgas?
Aardgas is in verschillende productiefases nodig, met name in de smeltkuip. Door de exacte warmte van aardgas kunnen we een mengsel van zand, potas, soda en kalk bij een temperatuur van 1520 graden Celsius omsmelten tot een glasmassa. Bovendien gebruiken we de energiedrager voor onze koelbanen die het glas stap voor stap afkoelen. We gebruiken aardgas echter ook op de klassieke manier, namelijk voor de productie van energie voor verwarming en proceswarmte.

Welke voordelen biedt aardgas in de productie?
Aardgas heeft in vergelijking met andere energiedragers het voordeel dat het bijna zonder residuen verbrandt. Daardoor blijven onze thermische lansen relatief schoon. Bovendien levert het duidelijk economische voordelen op, gewoon omdat aardgas goedkoper is dan andere energiedragers. En omdat we rechtstreeks op het aardgasnet zijn aangesloten, vallen de opslagkosten weg.

Gebruikt u de energie van aardgas nog op andere manieren?
Ja, in de zomermaanden gebruiken we de restwarmte van de smeltkuipen voor onze verwarming en om onze behoefte aan proceswarmte te dekken. Normaal gesproken gebruiken we hiervoor een verwarmingsketel die op gas wordt gestookt en 2,4 ton stoom per uur produceert. In de zomer staat de installatie echter op stand-by, want via zogeheten voorwarmers en warmtewisselaars wordt de restwarmte van de kuipen omgezet in stoom. Dat ontlast de ketel, is efficiënt en voordelig. In deze periode kunnen we het bedrijf bijna helemaal zelf verwarmen.