Aardgas voor de industrie.

Meer informatie

Dankij aardgas naar een smaaksensatie Naturin producteert collageendarmen voor de levensmiddelenindustrie.

Wat hebben aardgas en levensmiddelen eigenlijk met elkaar te maken? Op het eerste gezicht helemaal niets. Desondanks speelt de energiedrager in de levensmiddelen- en vleesverwerkende industrie een uiterst belangrijke rol. Naturin Viscofan GmbH produceert bijvoorbeeld collageendarmen voor allerlei soorten worst - en aardgas is de brandstof voor het machinepark.

Naturin exploiteert met behulp van aardgas een van de modernste productielijnen voor zogenaamde eetbare kunstdarmen. Daarvoor werd een nieuwe aardgasleiding naar het fabrieksterrein in Weinheim in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg aangelegd. Sinds oktober 2013 komt de waardevolle energiedrager met een druk van 30 bar aan. Bij het eigen gasoverslagstation wordt hij teruggebracht tot 2,5 resp. 24 bar voor de nieuwe, ultra-efficiënte gasturbine. Een modern systeem dat tegelijkertijd energie bespaart.

Het bedrijf Naturin werd in 1933 opgericht.

In Weinheim werken ruim 500 productiemedewerkers

De productie loopt dankzij aardgas 24 uur per dag door, 365 dagen per jaar.

Dikke omhulde buizen slingeren door grote hallen, plafondlampen met LED-technologie verlichten elke hoek optimaal. "We zijn erin geslaagd om het voor ons meest efficiënte energiesysteem op te bouwen", vertelt Rainer Stöhr, hoofd energie bij Naturin. Efficiënt betekent voor het in 1933 opgerichte bedrijf Naturin: een gasturbine, die waterdamp produceert die door een uitgekiend verdeelsysteem naar de productie wordt geleid. Hierop is bovendien een grote koude- en warmtepompeninstallatie aangesloten.

“We hebben jarenlang samengewerkt met de industrie in de directe omgeving en namen bij hen stoom af”, vertelt Stöhr. Het nieuwe concept moest dus bij de bestaande infrastructuur van de buizen passen en stoom produceren. De keuze viel daarbij op een gasturbine die zowel stoom als stroom produceert. Het grote voordeel voor het bedrijf: de verhouding van warmte en stroom is 1,6:1. “Daarmee wordt de vraag van de fabriek precies afgedekt”, zegt Stöhr, terwijl hij op een beeldscherm kijkt om de werking van de turbine te controleren.

De efficiëntie van de installatie weerspiegelt zich in vele stappen van de collageenproductie. Hoewel er in Weinheim ruim 500 medewerkers een steentje bijdragen aan de fabricage van de proteïne, hoeven ze maar zelden handmatig in te grijpen.

“Het is een volautomatisch proces dat maar in een richting verloopt“, vertelt hoofd productie Dr. Eberhard Grimm. Ingrepen door medewerkers zijn alleen noodzakelijk in uitzonderlijke gevallen en bij de regelmatige kwaliteitscontroles.

Aangedreven door de geproduceerde stroom van de gasturbine worden de gedesinfecteerde en gewassen huiden naar de volgende hal vervoerd. In de fabriek voor ruwe materialen komen ze in reusachtige trechters terecht. Hier wordt het natuurlijke materiaal fijngemaakt en vermengd tot een massa. “Er ontstaat een vloeibaar deeg”, vertelt Grimm. Het kilometerslange koelsysteem moet voor de volle 100 procent betrouwbaar zijn. Want juist de eerste stap van het fijnmaken is complex. Er ontstaat veel warmte, waardoor er snel voor afkoeling moet worden gezorgd. “Als het te warm is, wordt het deeg gelatine en dat kunnen we niet verder verwerken”, vertelt het hoofd productie.

Nu ontbreekt alleen nog de vorm van de kant-en-klare eiwitdarm. Een sproeier blaast de vloeibare massa als een grote zeepbel uit. “Op verzoek van de klant kunnen we de diameter en dikte van de darm aanpassen”, vertelt Grimm. Kookworst, knakworst en braadworst krijgen allemaal hun eigen, eetbare omhulsel. Via een meterslange lopende band worden deze vanuit de productiehal naar de droogruimte vervoerd.

Terwijl Grimm door de smalle gangen tussen de omhulsels doorloopt en steeds opnieuw een controlerende blik op de lopende banden werpt, is de hoge temperatuur zelfs door de beschermjas heen voelbaar.

„Hier kunnen we de door aardgas geproduceerde warmte op een zo goed mogelijke manier gebruiken”, aldus het hoofd productie.

De omhulsels worden in verschillende fases tot maximaal 100 graden gedroogd voordat machines de droge omhulsels om kartonnen rollen wikkelen. Deze verstuurt Naturin, sinds 1990 een volledige dochteronderneming van het Spaanse Viscofan, naar klanten in meer dan 160 landen.

Elke leiding, elke buis en elk reservoir wordt permanent bewaakt. De productie draait dankzij aardgas 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.