Persservice van WINGAS.

Altijd op de hoogte

14.11.2022

De Duitse regering wordt de enige aandeelhouder van de SEFE-groep

Met ingang van 14 november 2022 is de federale regering de enige eigenaar geworden van SEFE Securing Energy for Europe ("SEFE") en dus van WINGAS.

Het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming (BMWK) heeft eerst alle aandelen van SEFE overgenomen door middel van een kapitaalvermindering op grond van § 17a EnSiG en vervolgens de onderneming een nieuw aandelenkapitaal van 225 miljoen euro verstrekt. De federale regering heeft de aandelen van SEFE indirect in handen via SEFE Securing Energy for Europe Holding GmbH (SEEHG).

Deze maatregel werd noodzakelijk door de opschorting van de leveringen als gevolg van de Russische sancties tegen de SEFE-groep.  Door de sterke stijging van de gasprijzen in de loop van het jaar moest de onderneming hoge kosten dragen voor de vervanging van de geannuleerde volumes om aan haar bestaande leveringsverplichtingen te voldoen.

Directeur van SEFE, Dr. Egbert Laege, verklaarde: "Wij zijn zeer verheugd over dit besluit. Met de Duitse federale regering als onze aandeelhouder heeft de SEFE-groep een betrouwbare en sterke partner, waardoor wij onze missie om de energievoorziening van Europa veilig te stellen kunnen voortzetten, nu en in de toekomst."

Het optreden van de federale regering heeft nu ook duidelijkheid gebracht m.b.t. de vraag wie de eigenaar van de SEFE-groep is.

Reeds onder het fiduciaire beheer van de Bundesnetzagentur heeft de SEFE-groep aanzienlijke taken vervuld om de gasvoorziening in Duitsland en Europa veilig te stellen. Met de federale regering als eigenaar zal SEFE deze koers voortzetten.

Königstor 20
34117 Kassel
Phone: +49 (0) 561 99858-0 
E-mail: presse[at]wingas.de

Königstor 20
34117 Kassel
Phone: +49 (0) 561 99858-0 
E-mail: presse[at]wingas.de