Persservice van WINGAS.

Altijd op de hoogte

04.09.2015

WINGAS wordt volledige dochter Gazprom

BASF en Gazprom ronden aandelenruil af /Afronding van de transactie voor eind 2015 verwacht

Kassel. BASF en Gazprom hebben overeenstemming bereikt over de reeds in december 2013 overeengekomen aandelenruil, die oorspronkelijk eind 2014 uitgevoerd had moeten worden. Door de ruil zal BASF haar olie- en gaswinning verder uitbouwen en afstand doen van de gashandel- en opslagactiviteiten. Daarmee wordt WINGAS een volledige dochter van Gazprom. De afronding van de transactie wordt voor eind 2015 verwacht en moet, zoals reeds in december 2013 afgesproken, met terugwerkende kracht op 1 april 2013 ingaan. De Europese Commissie had begin 2013 al ingestemd met de transactie.

“De grootste aardgasproducent ter wereld leverde als aandeelhouder sinds de oprichting in 1993 een grote bijdrage aan de opbouw van de aardgashandel- en opslagactiviteiten van de WINGAS-groep“, vertelt Dr. Gerhard König, woordvoerder van de WINGAS-directie. “Door de sterkere betrokkenheid van Gazprom wordt de positie van WINGAS in de Europese, uitdagende aardgasmarkt en als betrouwbare partner van zijn klanten verder versterkt.”

Wintershall, een volle dochtermaatschappij van BASF, krijgt als tegenprestatie de economische waarde van 25% plus een aandeel in de blokken IV en V van de Achimov-formatie van het Urengoi aardgas- en condensaatveld in West-Siberië. De twee blokken worden door Gazprom en Wintershall samen geëxploiteerd. Als tegenprestatie draagt Wintershall haar aandeel in de tot nog toe samen uitgevoerde aardgashandel- en opslagactiviteiten over aan de jarenlange partner Gazprom. Hiertoe behoren de 50%-aandelen in de aardgashandelmaatschappijen WINGAS, WIEH (Wintershall Erdgashandelshaus Berlin) en WIEE (Wintershall Erdgashandelshaus Zug) inclusief de aandelen in opslagmaatschappij astora, die de aardgasopslagplaatsen in Rehden en Jemgum/Duitsland beheert, alsmede het aandeel in de aardgasopslagplaats in Haidach/Oostenrijk. Gazprom krijgt bovendien een aandeel van 50% in Wintershall Noordzee B.V., dat actief is in de zoektocht naar en winning van aardolie en aardgas in de zuidelijke Noordzee (Nederland, UK en Denemarken).

Königstor 20
34117 Kassel
Phone: +49 (0) 561 99858-0 
E-mail: presse[at]wingas.de

Königstor 20
34117 Kassel
Phone: +49 (0) 561 99858-0 
E-mail: presse[at]wingas.de